Tegenwoordig hoor je veel over mindfulness bij stress, overspannenheid en burn-out. Hoe kan mindfulness daar bij helpen? Wat kan het voor jou betekenen en hoe kan het je leven veranderen? Mindsurfing Den Haag over stress, overspannenheid & burn-out:
STRESS, OVERSPANNENHEID OF EEN BURN-OUT?
Stress betekent letterlijk vertaald, spanning. Een spanning die in het lichaam van mensen, dieren of planten optreedt als reactie op externe prikkels en die gevolgd wordt door een bepaald patroon van fysiologische reacties. De spanning maakt je lichaam klaar voor actie en dat is nodig om te kunnen reageren in dreigende situaties. Tegenwoordig ervaren we steeds vaker stress bij situaties die niet dírect levensbedreigend zijn, maar in de vorm van piekeren en negatieve gedachten. Dus geen echte overlevingsstress met daarna een ontspannen ontlading, maar meer een sluimerende vorm van stress waarbij het stresssysteem niet in de ruststand komt om te herstellen.
Overspannenheid ontstaat na een periode van overbelasting van je stresssysteem en is meestal rechtstreeks te koppelen aan één of meerdere stressvolle situaties, zoals bijvoorbeeld problemen op je werk of in je relatie. Het hebben van angstige gevoelens of een lichamelijke ziekte. Maar ook leuke dingen zoals het krijgen van kinderen kan als stressvol ervaren worden.
Burn-out is het stadium wat je bereikt als je langdurig, misschien wel jaren lang, over je grenzen heen bent gegaan en roofbouw hebt gepleegd op lichaam en geest. Ondanks de stress en de spanningsklachten ben je stug door blijven gaan. Je hebt je klachten genegeerd of niet serieus genomen. De klachten kunnen zo erg worden dat het zelfs moeilijk is je gewone dagelijkse taken te volbrengen. Een burn-out uit zich in ernstige lichamelijke en geestelijke vermoeidheid.
Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat mensen met bepaalde kenmerken een verhoogd risico hebben op aanhoudende stress.
HOE HELPT MINDFULNESS?
Herstel van overspannenheid en burn-out
Met een time-out en voldoende rust gaat het meestal alweer stukken beter, maar vergis je niet, hoe langer de periode van aanhoudende stress is geweest, des te langer de periode van herstel. Je energiereserves moeten worden aangevuld en je ontregelde stresssysteem heeft een tijd nodig om weer in balans te komen en zal voor een lange periode een zwakke plek blijven. Om herhaling te voorkomen is het dus wel belangrijk te onderzoeken waardoor de overspannenheid of burn-out is ontstaan en waar jou aandachtspunten liggen voor herstel.
Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT), in het Nederlands vertaald als Aandachtgerichte Cognitieve Therapie (ACT), ondersteund dit en houdt zich bezig met hoe je je verhoudt naar stressvolle gebeurtenissen en dagelijkse problemen. Het zorgt ook voor activatie van het parasympatische zenuwstelsel, zodat het lichaam in een toestand van rust en herstel kan komen.
Wetenschappelijk onderzoek toont elke keer weer aan dat MBCT één van de beste behandel methode is om stress en piekeren te verminderen en iemand te helpen stressbestendiger te worden. Het richt zich vooral op het ontwikkelen van een andere houding bij situaties die als stressvol ervaren worden. Een houding waarbij er door nauwkeurig waarnemen, toelaten, niet-reageren en niet-oordelen ruimte ontstaat voor erkenning en acceptatie.
Voor wie?
Voor iedereen die tools zoekt om kalmer en gelukkiger in het leven te staan. De principes blijven hetzelfde, of je nu een algeheel gevoel van onrust ervaart of net vol in een burn-out bent getuimeld, alles komt terug bij aandacht voor jou ervaring en het trainen van je geest. Het verschil voor mensen met een burn-out is, dat je dan al zover over je grenzen heen bent gegaan, dat er extra aandacht en geduld nodig is bij het herstel van je lichaam en geest. Ervaringen van deelnemers laten zien dat de training niet alleen bij stressgerelateerde klachten heel krachtig is maar ook op vele andere vlakken.
Door wie?
De training worden aangeboden op diverse plekken in Den Haag , begeleidt door Sophie Tuijt, Mindfulnesstrainer & Psycholoog. Ze heeft veel ervaring in het begeleiden van mensen “in aandacht” en doet dit met compassie, rust en beide benen op de grond. Sophie is lid van de VMBN (Vereniging Mindfulness Based Trainers Nederland) en zal binnenkort de laatste vereiste onderdelen afronden en erkend zijn als categorie 1 trainer. Dit betekent dat de training dan voor vergoeding door verzekeraars in aanmerking komt.
Vergoeding
Bij een zorgverzekering met aanvullende dekking zijn er verzekeraars die een mindfulness training gedeeltelijk vergoeden. Dit gebeurt onder de noemer alternatieve geneeswijzen, preventieve cursussen, psychologische hulp of psychosociale hulp. Raadpleeg voor mee informatie uw polis of kijk op de Zorgwijzer.
Groepsverband of individueel?
Het is zowel mogelijk een training in groepsverband aan te gaan, of voor een individueel traject te kiezen. Beiden vormen hebben hun eigen kracht. Neem gerust contact op voor de mogelijkheden en samen af te stemmen wat op dit moment passend voor jou zou zijn.