Heb je last van somberheid, negatieve gedachten of ben je aan het herstellen van een depressie? Mindfulness aandachttraining kan jou helpen! Mindsurfing verzorgt trainingen in Den Haag die voor mensen met depressie gerelateerde klachten in veel gevallen gedeeltelijk of geheel vergoed worden.

Waarom Mindfulness?
Mindfulness heeft in de wetenschappelijke wereld een grote doorbraak gemaakt toen ze het gingen inzetten bij depressieve symptomen. Mindfulness Based Cognitieve Therapie (MBCT) is binnen de GGZ erkend als een efficiënte therapie ter voorkoming van terugval in depressie. Zowel buitenlands als Nederlands onderzoek toont aan dat MBCT voor deze doelgroep effectiever is dan de gebruikelijke zorg in het verminderen van depressie.

Ook als je geen depressie hebt gehad, maar soms wel last hebt van negatieve, stressvolle gedachten, piekeren of somberheid is mindfulness aandachttraining een krachtige methode om weer met meer positiviteit en energie in het leven te staan.

Wat houdt het in?
Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT), in het Nederlands vertaald als Aandachtgerichte Cognitieve Therapie (ACT), houdt zich bezig met hoe je je verhoudt naar stressvolle gebeurtenissen en dagelijkse problemen. Het zorgt ook voor activatie van het parasympathische zenuwstelsel, zodat het lichaam in een toestand van rust en herstel kan komen.

Mindfulness is onder te verdelen in twee onderdelen:
Het eerste betreft het reguleren van de aandacht, ook wel meditatie genoemd. De aandacht is gericht op de zintuigelijke ervaringen en het opmerken van mentale gebeurtenissen in het huidige moment. Het tweede onderdeel is een nieuwsgierige en accepterende houding tegenover dat wat ervaren wordt. Alle gedachten, gevoelens en lichamelijke gewaarwording worden toegelaten, zonder er gelijk een waardeoordeel over uit te spreken en zonder er iets aan te willen veranderen.

Aan de hand van deze twee centrale onderdelen leer je je automatische patronen en gewoonten herkennen als ze zich voordoen. Door de ervaring met milde aandacht te observeren, creëer je ruimte om te zien wat er gebeurt en je minder te vereenzelvigen met de emoties en gedachten. Zo ontstaat er onder andere meer vrijheid in je handelen en lukt het vaker om je eerste impulsen los te laten en meer met je diepere intentie aan de slag te gaan.

Door wie?
De MBCT wordt aangeboden op diverse locatie in Den Haag en begeleidt door Sophie Tuijt, Mindfulnesstrainer & Psycholoog. Ze heeft veel ervaring in het begeleiden van mensen “in aandacht” en doet dit met compassie, rust en beide benen op de grond. Sophie is lid van de VMBN (Vereniging Mindfulness Based Trainers Nederland) en zal binnenkort de laatste vereiste onderdelen afronden en erkend zijn als categorie 1 trainer. Dit houdt in dat de training dan voor vergoeding door verzekeraars in aanmerking komt.

Vergoeding
De indicatiestelling wordt vergoed door de zorgverzekeraar met uitzondering van uw eigen risico. Voor recidiverende depressies wordt de training vergoed binnen het basispakket. Voor overige aandoeningen is het afhankelijk van uw zorgverzekering. Raadpleeg voor meer informatie uw polis of kijk op de website van ZorgWijzer.

Groepsverband of individueel?
Het is zowel mogelijk een mindfulness training in groepsverband aan te gaan, of voor een individueel traject te kiezen. Beiden vormen hebben hun eigen kracht. Neem gerust contact op voor de mogelijkheden en samen af te stemmen wat op dit moment passend voor jou zou zijn.