Oorsprong
De meest oorspronkelijke vorm van mindfulness leidt terug naar het boeddhisme. De oorspronkelijke begrippen sati (Pali) of smriti (Sanskriet) kunnen worden vertaald als mindfulness, dat al 2000 jaar in het boeddhisme wordt toegepast. Vipassana, aandachtstraining, wordt van oorsprong als boeddhistisch beschouwd en is er op gericht om degene die mindfulness beoefent te brengen bij het huidige moment: de ervaring van het bestaan zoals die op dat moment zich voordoet in de werkelijkheid.

MBSR & MBCT
De eerste westerse vorm van mindfulness is de Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR), ontwikkeld door Jon Kabat-Zinn, psycholoog en Emeritus Hoogleraar aan de University of Massachussets Medical School, VS. In 1979 begon Kabat-Zinn met het doceren van MBSR in de Stress Reduction Clinic van het opleidings ziekenhuis. Hij werkte aanvankelijk met uitbehandelde patiënten met chronische pijn en/of stressklachten, door hen te leren omgaan met hun pijn en de stress die daarbij gepaard gaat. Bij MBSR wordt gebruikgemaakt van een combinatie van meditatie en hatha yoga, waarbij het er om gaat: ” Aandacht te geven op een bepaalde manier, gericht op het hier en nu en zonder te(ver)oordelen” Jon Kabat-Zinn

Een andere richting van mindfulness, Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT), is later ontwikkeld door Mark Williams, John Teasdale en Zindel Segal en wordt gebruikt bij het verminderen van depressieve symptomen, angststoornissen, burn-out en andere psychologische problematiek. Beide zijn inmiddels verankerd in de westerse wereld en krijgen steeds meer erkenning binnen en naast de gezondheidszorg.

Mindfulness bij Mindsurfing in Den Haag
De opbouw van de mindfulnesstraining bij Mindsurfing sluit nauw aan bij de erkende trainingen van Jon Kabat-zin (MBSR) &  Segal, Williams en Teasdale (MBCT).

Locaties & startdata trainingen Mindsurfing Den Haag